شفاعت - جلد 3: زیارت (محمدباقر علم الهدی)(1157 مجموع کلمات موجود در متن) (4550 بار مطالعه شده است) 
شفاعت - جلد 3: زیارت
اثر: محمدباقر علم الهدی
این کتاب را در آدینه بوک ببینید.
در عصر کنونی سیل شبهات طوفان انتقادات بیجا اعتقادات دینی و بنیان فکری نسل جدید را مورد هجوم قرار داده و به طور کلی مبانی دینی چه در زمینههای اعتقادی و چه در زمینههای اخلاقی و جنبههای علمی از سوی دشمنان در معرض تهدید قرار گرفته است.
پس در این زمان بیش از هر زمان دیگر نیاز به کار علمی و تلاش برای بطلان شبهات دشمنان احساس میشود. یکی از گروههای انحرافی که چند صباحی است قد عَلَم کرده و به مبارزه با حقایق تشیع میپردازد، فرقهی وهابیت است. این گروه در چند محور مشخص به مبارزه با تفکرات شیعه اقدام میکند که در کتاب شفاعت به برخی از مهمترین آنها که در سطح عموم جامعه نیز مطرح هستند پرداخته شده و بهطور مفصل و دقیق نقد و بررسی شدهاند. جلد سوم این مجموعه بهطور خاص بر موضوع زیارت تکیه کرده است.
خلاصه و فشردهی دیدگاه وهابیت در باب زیارت را میتوان در این چند جمله بیان کرد: «گاهی برخی، مردگان را همانگونه که در زمان حیات مورد خطالب قرار میگرفتهاند، مورد خطاب قرار داده و بهطور مستقیم با آنها صحبت میکنند و از آنها درخواست دعا، یاری و یا شفاعت در نزد خدا میکنند. این نوع خطاب قراردادنِ انبیاء و صالحان پس از مرگ آنها و در نزد قبرهایشان، از بزرگترین انواع شرک است که در مشرکان وجود دارد. پس اگر از مردگان چیزی را طلب کنی که غیر خداوند نمیتواند انجام دهد، این کار از اقسام شرک است؛ زیرا هیچ دلیل از کتاب و سنت بر آن نداریم.» (برگفته از صفحهی 179 و 180 کتاب حاضر).
نویسندهی این کتاب، آیت الله سید محمد باقر علم الهدی، برای پاسخگویی به این سخنان، ابتدا بحث مفصلی را در قالب 5 موضوع مطرح میکند.
ایشان در موضوع اول، «مرگ» را از دیدگاه مادیون، فلاسفه و اهل بیت علیهمالسلام و قرآن بررسی میکند تا ثابت شود که مرگ برابر با نیستی و انهدام نیست، بلکه صرفاً انتقال از منزل موقت دنیا به عالم برزخ است.
در موضوع دوم به بررسی روح و جسم و اجزای اصلی و فرعی تشکیل دهندهی انسان میپردازد تا مشخص شود که پس از مرگ، روح و عنصر اصلی پیکر انسان یعنی بدن ذرّی نابود نشده و باقی میماند.
در موضوع سوم به بررسی سه نوع حیات دنیوی، برخی و اُخروی پرداخته و آثار حیاتی و نوع تعامل انسان و ابزارهای ادراکی او در هر کدام از این سه مرحله را بیان میکند تا معلوم گردد که انسان پس از مرگ نیز قابلیت دیدن یا شنیدن و ارتباط با دیگران را دارد.
در موضوع چهارم بیان میشود که ارتباط انسانی که در دنیا به سر میبرد با ارواح مردگان امکانپذیر است و محال نمیباشد.
در موضوع پنجم پسندیده بودنِ استمداد و توسط به ارواح مقدس انبیاء و اولیاء از دیدگاه صحابه و تابعین ثابت میگردد.
نکتهی مهم و قابل توجه در این کتاب این است که برای جلوگیری از سوء استفاده و شیطنت مخالفان و گرفتن هرگونه عذری از آنها، مولف سعی کرده است که این مطالب را بیشتر با تکیه بر منابع اهل سنت و آنچه که خود آنها بر آن اعتماد دارند، روشن کند. به عبارت دیگر مولف نشان داده است که عقاید وهابیت حتی با مسلّمات و پذیرفتهشدههای اهل تسنن هم در تضاد است و با کتب و روایات و تفاسیر و سخنان بزرگان آنها معارض است.
در ادامه و بعد از تبیین آن پنج موضوع، مولف به نقد و بررسی نظریات خردهگیران بر زیارت میپردازد و بحث خود را با بیان دیدگاه لغت در توضیح کلمهی «زیارت» آغاز میکند و سپس «زیارت» از دیدگاه حدیث را مطرح میکند. در این بخش تنها به برخی از روایات در زمینهی زیارت پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله در یکی از کتب اهل تسنن اکتفا شده است زیرا وهابیون زیارت را به-طور مطلق منع میکنند و تفاوتی بین زیارت پیامبر و دیگران قائل نیستند و آن را بدعتی مینامند که در کتاب و سنت و اجماع اثر از آن نیست.
بیان این روایات در کنار نقل داستانهایی از علماء اهل تسنن که در آنها از مردگان طلب کمک شده و پاسخ گرفته شده است، بهخوبی نشان میدهد که اعتقادات وهابیت حتی در بین اهل تسنن نیز مردود است.
حربهی دیگر بزرگان وهابیت در ردّ جواز زیارت اموات و خطاب قراردادن آنها، تمسک به برخی آیات قرآن است که کفار و مشرکین در آن آیات، به مردگان تشبیه شدهاند و از این آیات نتیجه گرفتهاند که عدم تفهیم و عدم قابلیت شنیدن مردگان از نظر قرآن قطعی است پس طلب شفاعت از آنها بعد از مرگ امری لغو و شرک آمیز است!
مولف در پاسخ به این استدلال، ابتدا با دقتی جالب توجه در آیات مورد بحث و با بررسی مفردات و کلمات به کار رفته در آنها روشن میسازد که مقصود خداوند از آن آیات چیست و چه تفاوتی با برداشت وهابیت از این آیات دارد. سپس با رجوع به تفاسیر اهل سنت از جمله تفسیر فخررازی و بیضاوی که از معروفترین مفسران اهل سنت هستند نشان میدهد که ادعای وهابیت بر عدم وجود دلیلی از سنت و اجماع صحیح نبوده و مورد قبول علمای اهل تسنن هم نیست.
در اینجا بحث اصلی کتاب به پایان میرسد و مولف گفتار یکی از دانشمندان معروف اهل سنت به نام «قاضی عیاض» را در همین زمینه نقل میکند تا دلیل دیگری بر بطلان ادعای اجماع مسلمانان بر نظریات وهابیون باشد.
در انتهای کتاب، متن کامل نقد یکی از علمای بزرگ اهل سنت به نام «إمام تقی الدین ابوالحسن عبدالکافی السبکی» بر شبهات وهابیون تحت عنوان رساله «شفاء السقام فی زیارة خیر الأنام» به همراه ترجمه آن، به عنوان خاتمه کتاب ضمیمه شده است.
إمام سبکی در رساله «شفاء السقام» احادیث زیادی را از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در زمینهی زیارت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و بیان نیکو بودن آن نقل کرده و درباره سند آن احادیث، بحث نموده و اسناد بسیاری از آنها را صحیح و معتبر دانسته است. در ذیل یکی از این روایات، ضمن بررسی سند آن روایت میگوید:
«با این مطلبی که گفتیم بلکه به کمتر از این هم افترای کسی که میگوید همه احادیثی که در مورد زیارت وارد شده مجعول و جعلی است، روشن میشود.»
سپس میگوید: «منزّه است خداوند تبارک، آیا از خدا و رسولش در این گفتار حیا نمیکنند، چیزی را میگویند که نه عالم و نه جاهل و نه هیچ اهل حدیث و نه غیر اینان، کسی آن را نگفته است، چگونه مسلمانی اجازه میدهد که به تمام احادیث – که حدیث زیارت تربت پیامبر نیز یکی از آنهاست – بگوید همه اینها جعل و ساختگی است؟!»
متن کامل رساله «شفاء السقام فی زیارة خیر الأنام» در کتابخانه پایگاه اینترنتی تراث موجود است و میتوانید آن را از اینجا دانلود کنید.
برای تهیهی کتاب شفاعت میتوانید به ناشر آن (مرکز فرهنگی انتشاراتی منیر) مراجعه کنید.
دفتر مرکزی: تهران، خیابان مجاهدین اسلام، چهارراه آبسردار، ساختمان پزشکان، واحد 9. تلفن و فاکس: 77521836 (6 خط).
فروشگاه: تهران، خیابان ایران، خیابان مهدویپور (سقاباشی)، پلاک 2/56. تلفن: 33566801 و 7521836 ـ 0935.
دیگر مراکز پخش: دارالکتب الاسلامیة: 55620410، نشر نیکمعارف: 66950010، نشر آفاق: 22847035، نشر رایحه: 88976198، پخش آینه: 33930496.
|